Lanserar Pollofpoll.se

För ett år sedan var jag hemma och sjuk; vilket därmed också betydde uttråkad. I ett försöka att roa mig själv fick jag för mig att stoppade in Novus sammanställning av alla opinionsbildningar i Matlab, för vad annat ska man göra när man är sjuk. Matlab är en underbar miljö för att pröva algoritmer och matematiska eller statistiska modeller även om det har en rätt hög inlärningströskel.

Med alla opinionsmätningar tillgängliga i Matlab bestämde jag mig för att göra min egen modell för att producera så kallade poll of polls. De flesta poll of polls medelvärdesbildar över varje kalender månad. Personligen har jag alltid känt att detta är ett något godtyckligt förfarande. Vad säger exempelvis att en mätning som görs i slutet av September har mer gemensamt med en som är gjord i början av samma månad, istället för med en som är gjord i början av Oktober. Därför ville jag hitta en bättre metod.

Inspirerad av diverse poll of polls som användes i det amerikanska presidentvalet fastnade jag för locally weighted scatterplot smoothing eller LOWESS, vilket i princip kan beskrivas som itererade viktade linjär regressioner.

Så efter att under lite mer än ett år ha publicerat mina små poll of polls på twitter tänkte jag att det vara lika bra att lägga upp en sida för att visa dem. Kanske är det någon annan politisk nörd som är lika intresserad som jag av opinionsundersökningar och statistik. Och eftersom det idag kom en ny opinionsundersökning av Novus tänkte jag att det kunde passa att lansera den. Så för er som är intresserade håll till godo.